Sediul Guvernului din Priștina a fost cuprins de flăcări pentru scurt timp, după ce a fost vizat de sticle incendiare. Pompierii au stins rapid flăcările, iar poliția a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa cele câteva mii de manifestanți.
Aceștia protestau față de un acord mediat de Uniunea Europeană care oferă minorității sârbe din Kosovo mai multe prerogative la nivel local și posibilitatea de a primi finanțare de la Belgrad. Liderii opoziției afirmă că Guvernul ar trebui să demisioneze din cauza acordului și să convoace alegeri anticipate.
Poliția a precizat că 14 persoane au fost rănite în timpul violențelor de sâmbătă, inclusiv zece polițiști și doi jurnaliști. Peste 20 de protestatari au fost arestați, iar alții s-au adunat în cursul serii, aruncând cu artificii spre forțele de ordine.
Anterior, în cursul zilei, manifestanții au aruncat cocteiluri Molotov, pietre și sticle și au incendiat mai multe mașini blindate ale poliției.
Președintele Kosovo, Atifete Jahjaga, a condamnat violențele, care au fost cele mai grave de la semnarea acordului bilateral în august.
„Incendierea instituțiilor statului este total inacceptabilă”, a precizat ea într-un comunicat. „Condamn vandalismul împotriva proprietății publice și folosirea instrumentelor care pun în pericol viața cetățenilor și a forțelor de securitate”, a adăugat președintele.
Kosovo, care are majoritate albaneză, și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului.
Serbia nu recunoaște nici acum independența Kosovo, dar Belgradul și Priștina sunt supuse presiunilor din partea UE să-și normalizeze relațiile dacă vor să progreseze pe calea aderării la blocul comunitar.
Mulți albanezi din Kosovo consideră că acordul cu Serbia este un pericol pentru independența lor, recunoscută acum de peste 100 de țări, inclusiv de marile puteri occidentale.
Protestele față de acest acord au devenit adesea violente, iar parlamentarii din opoziție au perturbat de mai multe ori activitatea Legislativului, folosind gaze lacrimogene.